Czwartek 2024.11.21 Imieniny: Janusza, Konrada Posłuchaj Radia PiK w Internecie
Jesteś w:   Wiadomości » Z kraju i regionu Pogoda: duże zachmurzenie temp. 16 °C ciśn. 992 hPa » 
Wyszukiwarka
Menu
Lista przebojów
notowanie: 1174
z dnia: 17-03-2013
1 Niebezpiecznie piękny świt
Plateau
2 Lili
Enej
3 When A Blind Man Cries
Metallica
 więcej

RSS

W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi informacjami.

 
 





 
 

 


Z kraju i regionu
Wystawa toruńskich pierników w Zielonej Górze
2012-12-04
Toruński przemysł piernikarski, procesy wytwarzania pierników jadalnych i ozdobnych pokaże Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze na wystawie "Świat toruńskiego piernika". Ekspozycję będzie można oglądać od 5 grudnia br. do 10 lutego przyszłego roku.

Wystawa nawiązująca do dziejów toruńskiego handlu i rzemiosła ma niecodzienną formę, bowiem mieści się w stylizowanej replice kogi - typowego żaglowca handlowego Hanzy pływającego po Morzu Północnym i Bałtyckim do XVI wieku. "W ten sposób nawiązano do średniowiecznych dziejów toruńskiego handlu i rzemiosła" - powiedziała rzeczniczka zielonogórskiego muzeum Anitta Maksymowicz.

Na wystawie znajduje się wiele oryginalnych obiektów, spośród których do najcenniejszych należą wysokiej klasy formy piernikowe, a także drewniane, miedziane, cynowe i gliniane naczynia, ponadto pamiątki cechowe i sprzęty należące do wyposażenia sklepu sprzed stu lat oraz reklamy z XIX i XX wieku reklamujące bogaty asortyment wypieków z trzech największych toruńskich zakładów.

Atrakcyjną częścią ekspozycji, przygotowaną przez Muzeum Okręgowe w Toruniu, jest również rekonstrukcja firmowego sklepu z przełomu XIX i XX wieku.

Dodatkową atrakcją wystawy będą warsztaty dla grup zorganizowanych, podczas których będzie można nie tylko zapoznać się z technologią wyrobu piernikowego ciasta, ale też upiec własny piernik. (PAP)

wstecz
realizacja: ideo Polskie Radio PiK|UKF 100,1 MHz|Włocławek 100,3 MHz|Brodnica 106,9 MHz
ul.Gdańska 48, 85-006 Bydgoszcz, tel.+48 (52) 32 74 000, fax+48 (52) 34 56 013, e-mail:
start wstecz do góry