|
 |
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi informacjami.
|
|
 |
 |
 |
|
 |
|
 |
Z kraju i regionu |
 |
|
 |
Kolejne kujawsko-pomorskie potrawy wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych |
 |
2012-03-15
|
Marchew krychano i grzybowniczki z Borów Tucholskich to kolejne kujawsko-pomorskie produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasz region ma na ministerialnej liście w sumie 33 pozycje: od półgęska i szynki kujawskiej, po kajmak, miody z Doliny Dolnej Wisły, nalewki i kujawski podpiwek.
Marchew krychano (krychana) to warzywo ugotowane w niewielkiej ilości wody z ziemniakami i mięsem lub boczkiem. Pokrojone w kostkę jarzyny gotuje się razem z dodatkiem mięsa i przypraw, a potem rozdrabnia (rozciera, rozgniata) – czyli właśnie krycha. Tak przygotowana, popularna na Kujawach potrawa może być samodzielnym daniem lub dodatkiem, na przykład do klusek ziemniaczanych.
Grzybowniczki są rodzajem drożdżowych bułeczek z grzybowym nadzieniem. Podawane są na kolację wigilijną i inne ważne rodzinne spotkania.
|
wstecz
|
|
|
 |
|
|
 |
|