|
 |
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi informacjami.
|
|
 |
 |
 |
|
 |
|
 |
Z kraju i regionu |
 |
|
 |
Wybrano najlepsze produkty spożywcze w regionie |
 |
2011-11-24
|
"Kiełbasa solecka" i "Królik po witowsku" zwyciężyły w konkursie Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2011, który został rozstrzygnięty w czwartek w Toruniu.
"Kiełbasa solecka", zgłoszona do konkursu przez Przedsiębiorstwo Drobiarskie "Drobex" sp. z o.o. w Bydgoszczy, wygrała w kategorii zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego, a danie "Królik po witowsku", zgłoszone przez Zespół Szkół Mechanicznych (z klasami gastronomicznymi) w Radziejowie zwyciężyło w kategorii restauracje.
W kategorii zakładów przetwórczych drugie miejsce zajęła "Bułka ze szpinakiem" z Piekarni-Cukierni B.K. Rumińscy w Głogowie, a trzecie - "Piernik starotoruński" z Cukierni Franciszek Pokojski s.c. w Toruniu. W kategorii restauracje drugie miejsce przypadło "Kaczce pieczonej z konfiturą z czerwonej cebuli i kluseczkami z dyni" z Karczmy Spichrz w Toruniu, a trzecie - "Złocista zupa z dyni" z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu.
Zwycięzcy otrzymali prawo zaprezentowania nagrodzonych produktów na stoisku promocyjnym województwa kujawsko-pomorskiego podczas przyszłorocznych Międzynarodowych Targów Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa "Gruene Woche" w Berlinie. Wszyscy laureaci zostali uhonorowani kryształowymi statuetkami.
Do konkursu w obu kategoriach zgłoszono łącznie 37 produktów. Organizatorem konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw był samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. (PAP)
|
wstecz
|
|
|
 |
|
|
 |
|