|
 |
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi informacjami.
|
|
 |
 |
 |
|
 |
|
 |
Z kraju i regionu |
 |
|
 |
Festiwal Gęsiny w Przysieku k. Torunia |
 |
2011-11-11
|
Festiwal Gęsiny, na którym można skosztować różnorodnych potraw i pobawić się przy muzyce na żywo, rozpoczął się w Święto Niepodległości w Przysieku k. Torunia. Impreza potrwa do niedzieli.
Festyn zorganizowano w ramach akcji samorządu województwa kujawsko-pomorskiego "Najlepsza gęsina najlepsza na świętego Marcina", promującej mięso z gęsi jako smaczne i zdrowe.
W Przysieku Gęsią Karczmę urządzono w hali namiotowej, mieszczącej 750 osób. W menu karczmy znalazły się takie potrawy, jak gęsie pipki z pęczakiem, żur na gęsinie i gęś w kapuście, a także marcińskie rogale z masą orzechową. Zorganizowano też kiermasz specjałów z gęsiny oraz innych produktów regionalnych i rękodzieła.
Na estradzie w piątek wystąpiły zespoły ludowe i młodzieżowe oraz orkiestra dęta. Zorganizowano też konkurs karaoke i pokaz kultowych komedi polskich.
Jako imprezy towarzyszące na sobotę zaplanowano m.in. pokazy przyrządzania dań z gęsiny, lekcje modnego makijażu i dyskotekę, a na niedzielę - warsztaty kulinarne dla rodzin z dziećmi i spektakl lalkowy.
List do organizatorów festiwalu przesłała małżonka prezydenta, Anna Komorowska. "Gratuluję samorządowi województwa kujawsko-pomorskiego ciekawego pomysłu ożywienia tradycji, która służy wzmacnianiu poczucia regionalnej tożsamości i życzę udanego spotkania" - napisała prezydentowa. Samorządowcy za miłe słowa odwzajemnili, wysyłając Pierwszej Damie kosz z gęsimi darami, w którym znalazły się m.in. półgęsek, rolada z gęsi z piernikiem toruńskim oraz gęsi pasztet.
Akcję "Najlepsza gęsina na świętego Marcina" kujawsko-pomorski samorząd zorganizował po raz trzeci. Marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki podkreśla, że region ma szczególne powody promowania powrotu do starej polskiej tradycji serwowania gęsiny na Świętego Marcina ze względu na tradycje kulinarne i wiodące hodowle gęsi w kraju.
Województwo kujawsko-pomorskie szczyci się hodowlą doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich.
Gęś biała kołudzka to odmiana produkowana w renomowanym ośrodku hodowlanym w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia, który jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent. Gęś rypińska jest rodzimą, lokalną odmianą gęsi, sklasyfikowaną na początku XX wieku. Nigdy nie była poddawana żadnej selekcji czy hodowli kierowanej genetycznie. (PAP)
|
wstecz
|
|
|
 |
|
|
 |
|