|
|
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi informacjami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Z kraju i regionu |
|
|
|
Gęsina debiutuje na targach żywności w Turynie |
|
2010-10-21
|
Gęsina z Kołudy Wielkiej i Rypina, promowana jako przysmak regionu kujawsko-pomorskiego, debiutuje na targach żywności w Turynie. Podczas imprezy ponad 3 tys. producentów pokaże blisko 20-tysięcy produktów z całego świata.
Co dwa lata miłośnicy i członkowie ruchu "Slow Food", promującego zdrowe i smaczne jedzenie wytwarzane w tradycyjny sposób, spotykają się w Turynie, by wspólnie zastanowić się w jaki sposób popularyzować wyznawane przez nich zasady. "Salone del Gusto" to jedyna tego typu impreza na świecie, gdzie w jednym miejscu i o jednej porze zbiera się tak wielu producentów żywności, szefów kuchni, winiarzy, dziennikarzy i smakoszy.
"Na turyńskich targach nasz wojewódzki smakołyk - gęsina - jest promowany na Polskim Stoisku Narodowym. Ale nie tylko. Dzięki współpracy ze Slow Food Polska stoisko z gęsiną udało się ulokować w bezpośrednim sąsiedztwie najbardziej prestiżowego i uczęszczanego miejsca na całych targach, Enoteki" - powiedział w czwartek Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego.
"Prezentowanych jest tam nawet 2500 różnego rodzaju win. Taka lokalizacja stoiska z pewnością pomoże w promocji i popularyzacji naszego regionalnego specjału wśród uczestników targów" - dodał Całbecki.
Tegoroczna, ósma już edycja imprezy organizowana jest pod hasłem "jedzenie +/= miejsce". Podczas seminariów, które będą się odbywać w trakcie trwania targów, będzie można się dowiedzieć o istniejących zależnościach między tym, co jemy a miejscem, gdzie spożywana żywność została wyprodukowana.
Uczestnicy imprezy będą mieli także okazję wziąć udział w tzw. warsztatach smaku. W trakcie kilkudziesięciu spotkań szefowie kuchni najsłynniejszych restauracji i hoteli z całego świata przygotują i zaprezentują popisowe potrawy przy wykorzystaniu regionalnych produktów ze swoich krajów.
Oczekuje się, że przez pięć dni "Salone del Gusto" odwiedzi ponad 200 tys. gości z całego świata. Obecność w Turynie to jednak nie jedyna okazja do promocji kujawsko-pomorskiej gęsiny poza granicami kraju. Prezentacja i degustacja odbędzie się na początku listopada w Wilnie, podczas "Dni Kultury Polskiej". Jednym z ważniejszych punktów programu imprezy jest Festiwal Polskich Smaków, którego hitem ma być właśnie gęsina.
"Gęsina to rarytas wśród europejskich smaków, do tego dobrze zakorzeniony w staropolskiej kuchni. Niestety, w ostatnim czasie nieco w naszym kraju zapomniany, ale województwo kujawsko-pomorskie wydaje się miejscem w szczególny sposób predysponowanym do odnowienia tradycji spożywania gęsiny" - podkreślił Piotr Całbecki.
"To właśnie w Kołudzie Wielkiej, miejscowości z naszego regionu, znajduje się renomowany ośrodek hodowlany gęsi. Ale województwo słynie także z gęsi rypińskiej, której mięso wyróżnia się smakiem i delikatnością włókien" - dodał marszałek.
Drugi rok z rzędu władze samorządowe województwa kujawsko-pomorskiego popularyzację gęsiny łączą z imprezami okolicznościowymi organizowanymi w dniu Narodowego Święta Niepodległości. (PAP)
|
wstecz
|
|
|
|
|
|
|
|