|
|
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi informacjami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Z kraju i regionu |
|
|
|
GIS przypomina o odpowiednim przechowywaniu żywności |
|
2010-07-13
|
Źle przechowywane w trakcie upałów produkty spożywcze szybciej się psują, a ich zjedzenie może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że żywność należy przechowywać w odpowiednich warunkach termicznych.
"Wysokie temperatury sprzyjają temu, że artykuły spożywcze szybciej się psują. Szczególnie przetwory z jajek, mięsa, ryby i nabiał. Konieczne jest ich odpowiednie przechowywanie w odpowiednich warunkach termicznych, zarówno przez sprzedawców, jaki i w domach. Sprzedawcom, którzy nie zapewniają odpowiednich warunków przechowywania żywności grożą kary" - podkreślił w rozmowie z PAP rzecznik GIS Jan Bondar.
Dodał, że do trzech czwartych zatruć pokarmowych dochodzi w domach, np. podczas przyjęć rodzinnych. "Aby uchronić się przed zatruciem produkty spożywcze powinniśmy przechowywać w lodówce. Trzeba także uważać na mięso, które grillujemy, by nie było ono niedopieczone lub pozostawione na świeżym powietrzu w wysokiej temperaturze. Należy myć owoce i warzywa" - przypomina rzecznik GIS.
Aby skutecznie zapobiegać zakażeniom należy przede wszystkim przestrzegać podstawowych zasad higieny. Chodzi zwłaszcza o mycie rąk przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, przed każdym spożyciem posiłku, każdorazowo po wyjściu z toalety. Trzeba też dokładnie myć przedmioty służące do przygotowywania żywności i chronić kuchnię przed owadami i innymi zwierzętami; podczas przygotowywania oddzielać surowe mięso, drób od gotowej do spożycia żywności.
Należy unikać spożywania żywności - zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego - o której wiadomo, że była przechowywana w niewłaściwych warunkach termicznych (np. surowe, półsurowe mięso - jak befsztyk tatarski tzw. "tatar", produkty na bazie surowych jaj - jak krem w ciastach, produkty mleczne - jak bita śmietana). Nie pijmy też surowego mleka lub wody wątpliwej jakości, z nieznanego źródła, nieświeżej - apeluje GIS.
Służby sanitarne przypominają również o konieczności systematycznego odrobaczania psów i mycia rąk po kontakcie ze zwierzętami. Wskazane jest też dokładne mycie owoców leśnych przed ich spożyciem (szczególnie jagód i nisko rosnących owoców, które mogą być zanieczyszczone odchodami lisa, co może wywołać zakażenie bąblowicą).
Do najczęstszych chorób, który występowania nasila się latem, należy salmoneloza. Zakażenie może przybierać różne postacie kliniczne w zależności od właściwości zarazka i dawki zakażającej oraz stanu odporności człowieka (u zdrowych osób zakażenie małą dawką może przebiegać bezobjawowo). Zwykle objawy to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, wymioty, odwodnienie. Znacznie cięższy przebieg obserwuje się u dzieci i osób w podeszłym wieku, a także z obniżoną odpornością. W zależności od dawki zakażającej objawy mogą rozwinąć się w czasie od 6 godzin do 7 dni od spożycia.
Inną z chorób przed którą przestrzega GIS jest jersionioza - występująca głównie u dzieci. Najczęstsze objawy to gorączka, bóle brzucha i biegunka, często z domieszką krwi. Pojawiają się 4-7 dni po zakażeniu i mogą trwać od 1 do 3 tygodni lub dłużej. U starszych dzieci i osób dorosłych występuje ból po prawej dolnej stronie brzucha i gorączka. Są to objawy, które są często mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego.
U niewielkiego procenta osób zakażonych występują komplikacje tj. wysypka na skórze, bóle stawów, sepsa. Stwierdzono również zgony z powodu jersiniozy. Do zakażenia może dochodzić na skutek spożycia skażonej żywności, mleka i wody, poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami i zakażonymi ludźmi.
Groźna jest także bąblowica, powodowana przez larwy gatunku tasiemca, osiedlające się w narządach wewnętrznych. Postać dojrzała tasiemca występuje w jelitach domowych i dzikich zwierząt mięsożernych. Źródłem zarażenia w warunkach polskich są psy i lisy rozsiewające jaja tasiemca.(PAP)
|
wstecz
|
|
|
|
|
|
|
|